Ohita navigaatio

Kiinalaisia palvellaan Helsinki-Vantaalla kiinaksi

Artikkeli julkaistu
11.02.2016 klo 07:00
Arkistointipäiväys
Matkustus Ihmisiä & Ilmailua
Kiinalaisten ja muualta Kaukoidästä kotoisin olevien lentomatkustajien määrä Helsinki-Vantaan lentoasemalla kasvaa koko ajan. He arvostavat hyvää asiakaspalvelua ja odottavat kunnioittavaa käyttäytymistä.      

Finnairin lennot tuovat aamupäivisin lentoasemalle matkustajia Hongkongista ja Singaporesta, iltapäivälennot puolestaan muun muassa Pekingistä ja Shanghaista. Heitä on usein auttamassa palveluneuvoja Wei Cui ja hänen taiwanilainen kollegansa. 

– Kiinalaiset matkustajat tarvitsevat tulkkia, sillä suurin osa heistä ei puhu englantia. He aina yllättyvät iloisesti kiinankielisestä palvelusta, Cui sanoo.

Kunnioitettavuus keskeistä kulttuurissa 

Kiinalaiset haluavat hyvää asiakaspalvelua. Yksi sen tärkeimmistä kriteereistä on kunnioitettava käyttäytyminen kaikenikäisiä kohtaan.

– Kunnioitettavuus kuuluu yhä edelleen keskeisesti kiinalaiseen kulttuuriin. Huomaan sen joka kerta, kun käyn Kiinassa, Cui sanoo.

– Uskon kunnioitettavuuden arvostuksen säilyvän, vaikka kiinalaisten matkailijoiden englannin kielitaito kasvaisikin. Kehotankin kaikkia asiakaspalvelutehtävissä toimivia kiinnittämään siihen huomiota, Cui huomauttaa. 

Kunnioitettavuutta voi osoittaa myös epäsuorasti. Helsinki-Vantaalla sitä edustaa esimerkiksi panostus kiinankieliseen henkilökuntaan ja opasteisiin.   

Cui palvelee neljällä kielellä

Miten pääsee Helsingin keskustaan? Mistä saa Helsinki Cardin – ja kuumaa vettä teetä varten? 

Palveluneuvojat vastaavat lentoasemalla matkustajien kysymyksiin. Tarvittaessa he opastavat matkustajia terminaaleissa sekä päivystävät Finavian neuvonta- ja pysäköintipalvelupisteessä.           

– Pidän työni monipuolisuudesta ja mahdollisuudesta käyttää suomen ja englannin lisäksi kahta äidinkieltäni – mandariinikiinaa ja kantoninkiinaa, kertoo viime syksystä lähtien Helsinki-Vantaan lentoasemalla työskennellyt Cui.   

Kansainvälistä taloutta ja kauppaa yliopistossa Pekingissä (Beijing Technology and Business University) opiskellut Cui tuli Suomeen kahdeksan vuotta sitten. Aiemmin hän on ollut muun viemässä suomalaisia bändejä Kiinan suurimmille rockfestivaaleille.   

– Kiinalaiset matkustajat tietävät yleensä saunan, joulupukin, Nokian ja revontulet. Suomen brändäyksessä Kiinassa voisi vielä varmasti korostaa puhdasta luontoa ja hiljaisuutta, Cui pohtii.

Finavia ja Kiinan lentoasemaoperaattori CAH solmivat yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää yhteyksiä Suomen ja Kiinan sekä erityisesti Helsingin ja Pekingin lentoasemien välillä.