Kiinalaisten, japanilaisten ja muiden aasialaismatkustajien määrät ovat viime vuosina kasvaneet nopeaa tahtia. Esimerkiksi vuonna 2017 Finavian lentoasemille saapui Kiinasta lähes 500 000 ja Japanista yli 675 000 lentomatkustajaa.
- Eurooppalaisista lentokentistä Helsinki-Vantaan lentoasema tarjoaa eniten suoria yhteyksiä Japaniin ja viidenneksi eniten Kiinaan. Lisäksi etenkin Lapin kasvava suosio turistikohteena on lisännyt merkittävästi aasialaismatkustajien määrää. Suomi on erittäin tärkeä lentoliikenteen solmukohta Euroopan ja Aasian välillä, kertoo Finavian markkinointi- ja viestintäjohtaja Katja Siberg.
Vaihtomatkustajat merkittävässä roolissa lentoasemien palvelukehityksessä
Helsinki-Vantaan lentoasema tarjoaa suorat yhteydet 145 ulkomaiseen ja 20 kotimaiseen kohteeseen. Näin siitä on tullut Pohjois-Euroopan tärkein lentoasema vaihtomatkustajille. Hae suoria reittiyhteyksiä Finavian lentoasemilta >
- Kehitämme jatkuvasti lentoasemiemme toimintaa asiakkaan näkökulmasta. Aloitimme eri kielillä olevista opasteista, jotta liikkuminen olisi helppoa ja sujuvaa. Sitten lisäsimme esimerkiksi kiinankielentaitoisia palveluoppaita ja asiakaspalveluhenkilökuntaa. Nyt pystymme tarjoamaan lentoasemalla toimiville myymälöille ja ravintoloille mahdollisuuden reaaliaikaiseen mobiilitulkkauspalveluun, Johanna Laakso Finavian matkustajakokemuksen kehityksestä summaa.
Helsinki-Vantaan palveluita esitellään myös kiinaksi lentoaseman omilla WeChat ja Sina Weibo -sosiaalisen median tileillä sekä Youku-videokanavalla YouTuben tapaan.
Aasialaismatkustajien ostosten tekemistä helpottavat taas laajalti käytössä olevat UnionPay ja Alipay. Esimerkiksi Alibaban Alizila-verkkosivuston mukaan Suomesta on kehkeytymässä Euroopan ensimmäinen "all Alipay" -matkailukohde, jossa kiinalaisturisti voi maksaa mobiilisti ostoksensa ilman luottokortteja ja käteistä.
Aasialaismatkustajien toiveita kuunnellaan herkällä korvalla
Helsinki-Vantaan lentoasema toimii Aasian suurimman lentoaseman, Pekingin lentoaseman, sisarkenttänä. Yhteistyö on poikinut muun muassa työntekijävaihtoja Suomessa ja Kiinassa. Lopputuloksena on ollut aimo annos ymmärrystä kiinalaisesta palvelukulttuurista ja kiinalaismatkustajien tarpeista.
- Huomioimme aktiivisesti aasialaismatkustajiemme toiveita. Tästä esimerkkinä ovat mm. käyttöönotetut kuumavesiautomaatit, kun uusi eteläsiipi avautui kesällä 2017, ja kiinalaismiehen kokemukset ja suositukset #LIFEINHEL-projektissamme, jossa hän asui 30 päivää Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kertoo Laakso.
Helsinki-Vantaan lentoasemalla huomioidaan myös kiinalainen uusivuosi. Kuukalenterin mukaan kukon vuosi vaihtuu koiran vuoteen torstaina 15.2.2018 klo 18.00 Suomen aikaa. Suomeen tai sen kautta matkaavia lentomatkustajia Kiinasta ilahdutetaan punaisilla kirjekuorilla.
- Kiinalaisena uutenavuotena on tapana jakaa punaisia kirjekuoria läheisille. Meidän kuoremme sisältävät etuseteleitä ja suklaakolikoita. Punainen väri tuo onnea, etusetelit tarjoavat rahanarvoisia etuja ja suklaakolikot symboloivat kolikoita, jotka vanhan uskomuksen mukaan suojaavat lapsia demoneilta. Uusivuosi on Kiinassa vuoden tärkein juhla, jolloin perheillä on lomapäivien ansiosta mahdollisuus kokoontua yhteen vaikka perheenjäsenet muutoin asuisivat kaukana toisistaan, Siberg taustoittaa.