– Vårt mål var att utveckla ett barkoncept som bygger på cocktailar med ingredienser av hög kvalitet, en unik flygplatsatmosfär och finländskt hantverk. När konceptet var färdigt formades namnet av sig själv, berättar Nyyssönen.
I och med Finavias utvecklingsprogram som genomförts på Helsingfors-Vanda flygplats anländer alla passagerare till Finland till samma ankomsthall, där de välkomnas av nya restauranger, kaféer och affärer. Även Runway Bar finns i ankomsthallen, i flygplatsens livfulla knutpunkt före säkerhetskontrollen. Därför är den en utmärkt mötesplats.
– Vi har skapat en trivsam plats där såväl vänner och närstående som arbetskamrater kan möta varandra innan en resa eller på väg hem från en, säger Nyyssönen.
Barens inredning väcker förtjusning bland passagerarna: reseatmosfär skapas av väggplåt från flygplan, lampor från Finnairs Airbus 320-flygplan och landningsbanan som projiceras på taket med LED-skärmar.
Ett bekant ansikte bakom den noggrant utvecklade cocktail-menyn
– Utöver vårt intressanta utseende har vi också gedigen kompetens som trumfkort. Bakom baren finns såväl barmästare och kockar som piloter, alla i världsklass, avslöjar Nyyssönen.
Runway Bar drivs av restaurangchef Jan Lindgren som är känd bland annat från tävlingen Masterchef Suomi. Lindgren har med sin personal också utvecklat cocktail-menyn.
– Ingredienserna i var och en av våra cocktail-drycker, såsom sirapen, har vi tillverkat själv, från början till slut. För närvarande utvecklar vi vår egen kanelvodka, berättar Nyyssönen.
Nyyssönen drömmer om att i framtiden utvidga sin verksamhet även till flygplatsens gateområde.
– Runway Bar är ett visitkort för den kompetens och de år av erfarenhet som vårt proffsiga gäng erbjuder. Jag tror att vi kommer att hitta vår plats i passagerarnas hjärtan och får kanske möjligheten att någon dag utvidga vår verksamhet även till gateområdet, drömmer Nyyssönen.