Ainutlaatuinen Eco-Art -näyttely havainnollistaa, mitä tulevaisuuden ekologiset materiaalit voisivat olla. Näyttelyssä on esillä 22 opiskelijan töitä. Teosten materiaaleina opiskelijat ovat käyttäneet muu muassa koirankarvoja, kahvinpuruja, selluloosaa eri muodoissa, puuta, perunaa sekä biojätettä.
Yksi mielenkiintoisista materiaalikokeiluista on Sini Westin teos, joka on tehty kanojen höyhenistä ja nanoselluloosasta.
- Kävin läpi materiaaleja, jotka menevät roskiin ja joita ei hyödynnetä. Kun ajattelin eläinteollisuutta, mieleeni tulivat kananhöyhenet. Haluan viestiä teoksella, että ne ovat potentiaalinen tulevaisuuden biomateriaali, West kertoo.
Höyhenet tulevat kanojen teurastuksen sivutuotteena. Teosta suunnitellessaan West tutki höyhenten mekaanisia ominaisuuksia ja kokeili eri tapoja käyttää nanoselluloosaa. Lopputuloksena on hänen omien sanojensa mukaan kaunis artefakti, joka nostaa esiin höyhenien hukkaan heitetyn arvon.
Teokset ovat syntyneet Aalto-yliopiston kurssilla, jossa yhdistyvät muotoilu ja kemia. Tavoitteena on ollut työskennellä luovasti erilaisten biomateriaalien kanssa. Kurssin opettajat Pirjo Kääriäinen ja Anna van der Ley painottavat, että tulevaisuudessa meidän on opittava hyödyntämään ylijäämämateriaaleja. Kurssilla halutaan kiinnittää huomiota toisaalta globaaliin ulottuvuuteen eli siihen miten esimerkiksi muovi voitaisiin korvata, jotta sitä ei enää päätyisi mereen. Toisaalta suomalaisittain puun ja metsän hyödyntäminen kestävästi on yksi painopisteistä.
Tavoitteena tarjota elämyksiä ja tuoda esiin suomalaista osaamista
Näyttelyn avajaisia vietettiin 11.1. Helsinki-Vantaan lentoaseman johtaja Ville Haapasaari korosti avajaisissa pitämässään puheessa, että toimivien perusasioiden lisäksi Helsinki-Vantaalla halutaan olevan jotain, mikä erottaa lentokentän kilpailijoista.
- Haluamme tarjoat matkustajille elämyksiä ja tuoda esille suomalaista osaamista. Haluamme jättää erityisesti aasialaisille matkustajille muistijäljen Suomesta. Meillä on ollut paljon taidetta aiemminkin ja siitä saatu paljon positiivista palautetta, Haapasaari kertoo.
Haapasaaren mielestä From Nature to Future -näyttelystä erityisen hienon tekee se, että takana on hyvä tarina ja näyttely tuo esille ympäristötietoisuutta ja kehitysmahdollisuuksia.
- Tämä näyttely yksi parhaista ideoista, joita meillä on ollut. Olen varma, että laukkujaan odottelevat matkustajat tykkäävät siitä, Haapasaari sanoo. Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä kiitteli omassa puheenvuorossaan hienosta mahdollisuudesta päästä esittelemään yliopiston monialaista toimintaa suurelle kansainväliselle yleisölle. Näyttely aloittaa Finavian ja Aalto-yliopiston pidempiaikaisen yhteistyön, joka tuo jatkossa lentoasemalle myös muita vaihtuvia näyttelyitä.
From Nature to Future –näyttely on esillä matkatavara-aulassa 2B noin vuoden ajan.
Lue lisää Finavian kumppanuusohjelmasta ja Art Port -konseptista