Ohita navigaatio

Kiinalaiset matkustavat yhä enemmän eri puolille Suomea – Finavia kantaa kortensa kekoon paremmilla lentoasemapalveluilla

Artikkeli julkaistu
01.08.2018 klo 15:00
Järvi ja saaria.
Vastuullisuus
Pääkaupunkiseudun lisäksi kiinalaiset vierailevat Lapissa tai Järvi-Suomessa Euroopan matkoillaan. Finavia jatkaa asiakaskokemuksen parannusta merkittävin investoinnein 21 lentoasemallaan ympäri Suomen.

– On mahtavaa huomata, kuinka kiinalaiset matkustajat yhä useammin valitsevat Suomen matkakohteeksi ja käyttävät lentoasemapalveluita niin Helsinki-Vantaalla kuin muillakin maan lentoasemilla. Helsingin ulkopuolella nopein kasvu on tapahtunut Lapin lentoasemillamme, missä Kiinasta tulevien matkustajien määrä vuoden 2018 alkupuolella kasvoi lähes 20 prosenttia. Vuonna 2017 kokonaiskasvu oli 23 prosenttia, missä Kiinasta tulevien matkustajien määrällä oli tärkeä rooli. Helsinki-Vantaan miljardin euron kehitysohjelma sekä Lapin matkailun 55 miljoonan investointiohjelma parantavat kapasiteettiamme ja palveluitamme, sanoo Finavian verkostojohtaja Jani Jolkkonen.

Sujuva matkustajakokemus Rovaniemen, Kittilän ja Ivalon lentoasemille

Kittilä Airport

Lapista, tai laajemmin Pohjois-Suomesta, on tullut yksi suosituimmista kohteista kiinalaisten matkustajien keskuudessa, jotka etsivät uusia kohteita Euroopassa ja Pohjoisessa sen ainutlaatuisine maisemineen ja aktiviteetteineen. Finavia operoi kuutta lentoasemaa Lapissa. 2018–2019 tehtävien investointien myötä Rovaniemen lentoaseman terminaali kasvaa 75 prosentilla, ja tulee tarjoamaan käytännöllisemmät tilat ja palvelut matkustajille vastatakseen Finavian asiakaslupaukseen sujuvasta matkustamisesta.

Lisäksi Finavian lentoasemat Kittilässä ja Ivalossa kehittyvät. Osa Kittilän parannuksista on valmiita jo kuluvan vuoden joulusesongiksi, kun lähtevien matkustajien terminaalin laajennus avataan. Ivalon lentoaseman uudet, avarammat tilat avataan vuoden 2019 talveen mennessä.

Suomen kauniit järvialueet houkuttelevat matkailijoita

Kuopio Aerial

Myös kiinalaiset matkustajat ovat kuulleet Suomen maineesta tuhansien järvien maana, ja myös turistipalveluiden tuottajat ovat huomioineet tämän erityisesti Saimaalla, Suomen suurimmalla järvialueella. Lukuisia palveluita on jo valmiina kiinalaisten matkailijoiden määrän kasvua varten. GoSaimaa edistää turismia Saimaan alueella, ja on tehnyt sopimuksen Tencentin kanssa miniohjelma Järvi-Saimaan luomisesta WeChatiin Järvi-Suomen alueen ja palveluiden esittelemiseksi kiinalaisille matkustajille. Myös Finavia markkinoi aluetta silloin tällöin Helsinki-Vantaan lentoaseman WeChat, Weibo ja Youku tileillään (Helsinki Airport).

– Helsinki-Vantaan lentoasema on Pohjois-Euroopan tärkeä solmukohta Euroopan ja Aasian välillä. Sen sijainti on optimaalinen Aasian vaihtomatkustajille niin Eurooppaan kuin Suomen sisällekin. Kiinalaiset Saimaalle ja muille Suomen järvialueille reittiään suunnittelevat vierailijat hyötyvät Helsinki-Vantaan sujuvista ja luotettavista palveluista, mistä esimerkiksi Saimaan alueelle pääsee vain kahdessa tunnissa. Järvialueella Finavian lentoasemat Kuopiossa ja Savonlinnassa toivottavat matkustajat lämpimästi tervetulleiksi – Joensuuta unohtamatta, joka sijaitsee itäisessä osassa laajempaa Järvi-Suomea, kertoo Jolkkonen.

Kiinalaiset matkustajat asiakaskokemuksen kehityksen sydämessä

santa

Kiinalaisten matkustajien erikoistarpeet huomioidaan Helsinki-Vantaalla monella tavoin. Opastekyltit ovat kiinaksi, lentoasemalla on kiinankielistä henkilökuntaa, mobiilikäännöspalvelu on käytössä tax free-liikkeissä ja kiinalaisille matkustajille on omia infopisteitä. Suurimmassa osassa kaupoista voi maksaa UnionPaylla ja Alipaylla, ja osasta terminaalin vesipisteistä saa myös lämmintä vettä. Weibossa, WeChatissa ja Youkussa on tietoa Finavian palveluista kiinaksi.

Ryan in LIFEINHEL cottage

Finavia myös kerää jatkuvasti palautetta kiinalaisilta asiakkailtaan, ja parantaa palveluitaan sen mukaisesti. Esimerkiksi, kun kiinalainen Zhu Xiaohui asui vapaaehtoisesti Helsinki-Vantaan lentoasemalla 30 päivää #LIFEINHEL projektissa, hän kaipasi itselleen tutumpaa ruokaa lentoasemalle. Seurauksena vuonna 2019 Helsinki-Vantaalle avataan Pohjois-Euroopan ensimmäinen Ajisen Ramen -ravintola palvelemaan paremmin kiinalaisten matkustajien toiveita.

Helsinki-Vantaan lentoasemalta lentää viikoittain 38 lentoa Kiinaan. Kohteita Kiinassa ovat Chongqing, Guangzhou, Hongkong, Peking, Shanghai, Xian ja Nanjing. Kaikkia reittejä lentää suomalainen Finnair, joka aloitti ensimmäiset lentonsa Pekingiin jo yli 30 vuotta sitten.