Ohita navigaatio

Voinko lähteä lennolle heti leikkauksen jälkeen? Ota huomioon nämä asiat

Artikkeli julkaistu
04.09.2018 klo 09:00
Flying after surgery
Matkustus
Äskettäinen leikkaus voi rajoittaa lentämistä. Tärkeintä on keskustella aina ensin hoitavan lääkärin kanssa.

Lomamatka on varattu, ja edeltävälle viikolle saisi ajan viisaudenhampaan poistoon. Kannattaako aika ottaa, vai olisiko leikkaus viisainta jättää väliin lennon vuoksi?

– Lähtökohta kaikissa tilanteissa on potilaan yleistila. Potilaan täytyy olla toipunut leikkauksesta niin, että hänen yleistilansa on hyvä eikä merkkejä komplikaatioista ole, HUS:n infektiolääkäri Katariina Kainulainen linjaa.

Toipuminen tarkoittaa sitä, että potilaan tulee pystyä syömään ja juomaan normaalisti. Hänellä ei saa olla kuumetta, ja mahdollisen leikkaushaavan tulee olla paranemassa hyvin. Hemoglobiinin tulee myös olla turvallisella tasolla, jos leikkaukseen on liittynyt verenvuotoa. Potilaan pitää myös pystyä pärjäämään lentokoneessa omatoimisesti.

Isommat leikkaukset vaativat varoajan

Pienten toimenpiteiden jälkeen estettä lennolle ei ole. Viisaudenhampaan poisto luetaan Kainulaisen mukaan pieneksi toimenpiteeksi, samoin esimerkiksi polven tähystys.

Kaikkiin isompiin toimenpiteisiin liittyy sen sijaan eri mittaisia varoaikoja. Esimerkiksi välittömästi suolistoleikkauksen jälkeen potilas ei ole ehtinyt vielä toipua. Ennen lentoa vatsan toiminnan on pitänyt palautua normaaliksi, sillä suolistoleikkauksen yhteydessä suoli usein lamaantuu joksikin aikaa. Lentäminen voi olla sellaisessa tilanteessa vaarallista.

– Tavallinen varoaika esimerkiksi normaalisti sujuneen umpisuolenpoistoleikkauksen jälkeen on 5–7 vuorokautta, ja sappikivileikkauksen jälkeen varoaika on 5–10 vuorokautta leikkaustavasta riippuen. Sydänleikkauksen jälkeen pitää odottaa useampia viikkoja ennen lentämistä, Kainulainen sanoo.

Komplikaatiot riskinä

Vaikka erilaiset ongelmat ja komplikaatiot leikkausten jälkeen eivät ole tavallisia, on tärkeää, ettei lennolle lähdetä ennen kuin riski tavallisimmista ongelmista on ohi. Tämän vuoksi on noudatettava lentoyhtiöiden asettamia varoaikoja.

– Tavallisimpia ongelmia ovat infektiot ja verenvuoto leikkausalueella. Pahimmassa tapauksessa potilaalle nousee korkea kuume pitkän lennon aikana ja hänen yleistilansa laskee vaarallisesti infektion vuoksi. Leikkausalueelle voi myös kehittyä verenvuotoa, mikä johtaa verenvuotoshokkiin, jos lennolle lähtee liian aikaisin. Myös leikkauksen jälkeisen kivun tulee olla hallinnassa ennen lentoa.

Tärkeintä on keskustella lentämisestä aina ensin hoitavan lääkärin kanssa. Lisäksi kaikissa alla mainituissa terveystilanteissa on lentomatkaa varatessa oltava yhteydessä lentoyhtiöön tai matkanjärjestäjään. Tällöin täytetään Terveystietolomake lentomatkustamista varten (MEDIF-lomake, Standard Medical Information Form for Air Travel).

  • Äskettäinen sydäninfarkti

  • Äskettäiset aivoverenkiertohäiriöt

  • Äskettäiset vammat

  • Äskettäiset leikkaukset

  • Oireita tuottava sepelvaltimotauti

  • Krooniset keuhkosairaudet

  • Happihoitoa vaativat tilat

  • Psykoosit

  • Anemia (krooninen anemia, Hb alle 80, akuutti anemia, Hb alle 100)


Tiettyjen tarttuvien tautien, kuten vesirokon ja tuberkuloosin, aikana lentäminen on kielletty.

Muista matkavakuutus!

Infektiolääkäri Kainulainen muistuttaa myös matkavakuutuksesta, jota ilman ei pidä matkustaa edes Eurooppaan. On tärkeää muistaa, että matkavakuutukseen liittyy rajoitteita sellaisten sairauksien suhteen, jotka ovat olleet olemassa ennen matkaa.

– Jos matkalla kehittyy edeltävään leikkaukseen liittyvä komplikaatio, matkavakuutus ei pääsääntöisesti korvaa kuin korkeintaan akuutin ensiapuluonteisen hoidon. Mikäli komplikaation katsotaan olleen odotettavissa jo matkalle lähtiessä, ei vakuutus välttämättä korvaa mitään.

Flunssa ja lentäminen – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Aiotko lentomatkalle raskaana – muista nämä asiat