Matkatavarahihnojen väliin asetetussa vitriinissä hauraan maidonvalkoiset lasiesineet ovat murtumassa alhaalta pulppuavan vihreänruskean liejun voimasta. Kolmen piskuisen teoksen sarja on siroudessaan pysäyttävä.
Tzuye Chenin teos ”Crackled” kuvaa tekijänsä mukaan jätevesien tuhoisaa vaikutusta ekosysteemiin.
– Mikäli jätevesiä ei käsitellä, vesistöille käy kuin teosten lasille: ne murtuvat. Kehitin töideni konseptin yhdessä mentorini, tohtoriopiskelija Juho Kaljusen kanssa, joka auttoi minua hahmottamaan vesistönkierron kulkua. Lentokenttä on näyttelytilana erityinen: jouduimme miettimään, miten kiinnittää matkustajan huomion parissa sekunnissa.
Ihmisen toiminta haastaa vesistöjen kantokyvyn
Ihmisen toiminta, kuten teollisuus, maatalous ja näistä aiheutuva saastuminen uhkaavat makean veden varantoja ympäri maailmaa. Ongelma on iso, sillä koko ihmiskunnan ja lukemattomien eläin- ja kasvilajien hyvinvointi on riippuvainen makean veden laadusta.
Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat yhdistivät voimansa visualisoimalla vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyyn. Tammikuussa Helsinki-Vantaalle avattu näyttely havainnollistaa vesivarojen herkkyyttä tiedettä, taidetta ja graafista suunnittelua yhdistämällä. Opiskelijat ovat muovanneet tutkimukseen perustuen mielikuvituksellisia lasiteoksia, jotka esitellään saapuville matkustajille visualisoidun tiedon kera.
Näyttely on osa Finavian ja Aalto-yliopiston kolmivuotista yhteistyötä ja se nähdään saapuvien aula 2B:n matkatavaroiden noutoalueella.
Aalto-yliopiston tutkijatohtori Kaisa Västilä kertoo muotoilun opiskelijoiden mentoroinnin olleen palkitsevaa.
– Innostuin heti, sillä pidän taiteesta ja designista. Oma tutkimukseni keskittyy siihen, miten voimme parhaiten yhdistää ihmisten tarpeet vesienhallinnasta luonnon tarpeisiin, kuten hyviin elinympäristöihin. Käytännössä kerroin omasta tutkimustyöstäni ja vastailin opiskelijoiden kysymyksiin.
Västilä kertoo, että 65 prosenttia maailman joista on vaarantunut ihmisen toiminnan vuoksi. Vesiensuojelu on siis todella tärkeää, etenkin kun väestönkasvu, etenevä kaupungistuminen ja teollinen maatalous kuluttavat vesivaroja kiihtyvällä tahdilla. Vaikka esimerkiksi EU:n vesiensuojelutavoitteet ovat kunnianhimoisia, tositoimilla on kiire.
– Tutkijoilla on vastuu kertoa yleisölle luonnon tilasta. Finavian ja Aallon yhteinen näyttely on hyvä keino muistuttaa yleisöä hauraiden vesivarantojemme suojelemisen tärkeydestä, Västilä sanoo.
Finavialle vesiensuojelu on tärkeää
Saapuvien aulaan tammikuussa näytteille asetetut lasityöt ovat esillä vuoden 2019 loppuun. Finavian ja Aalto-yliopiston kolmivuotinen sopimus kattaa kolme näyttelyä. Näistä ensimmäinen kertoi raakamateriaaleista ja materiaalipulasta. Kolmannen, vuonna 2020 avattavan näyttelyn teema päätetään myöhemmin.
Finavian asiakaskokemuspäällikkö Johanna Laakson mukaan vesi oli näyttelylle luonnollinen teemavalinta. Vesiensuojelu on Finavialle tärkeää: esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokenttäalueen purojen suojelemiseksi on tehty määrätietoista työtä.
– Aallon opiskelijat ja tutkijat ovat tehneet upeaa työtä. Saapuvien aula ei ole todellakaan helpoin tila näyttelylle, vaan se vaatii paljon esillepanolta.
Matkatavaroiden odottaminen on monen mielestä yksi matkan tylsimmistä vaiheista. Fragile Water -näyttely tarjoaa sekä silmänruokaa että vakavia pohdittavaa pitkästymisen karkottamiseksi.
– Näyttely herättelee siihen, että juomakelpoinen vesi ei ole mikään itsestäänselvyys. Yksi kahvikupillinen vaatii syntyäkseen 140 litraa vettä. Yli 20 miljoonan matkustajan kentällä otamme aiheen vakavasti, Laakso sanoo.
Fragile water -näyttely on nähtävissä matkatavaran luovutusaula 2B:ssä, josta Schengen-alueen ulkopuolelta (mm. Aasiasta ja Amerikasta) saapuvat matkustajat noutavat matkatavaransa. Näyttely avattiin 23. tammikuuta ja on esillä vuoden 2019 loppuun saakka.
Mariana Solís Escalera (vas) Ja Tzuye Chen ovat Aalto-yliopiston Contemporary Design -maisteriohjelman ensimmäisen vuoden opiskelijoita. He pitivät tutkijoiden kanssa työskentelyä innostavana.